Gør dit hjem klar til en elbil

Hvis du går og overvejer at købe en elbil – eller du måske allerede har sendt ordren afsted – ved du også, at du skal forberede dig på en lille ændring i din tilgang til drift af bil. Der skal nemlig til at oplades nu.

Med mange elbiler følger en lader med, som kan sættes i en almindelig stikkontakt. Men det er ikke en god idé bare at lade op derhjemme. Om det er en hybrid eller helt almindelig elbil er lige godt – det kræver en sikker opladning, hvor en elinstallatør laver en speciel installation. Få tips til den gode installation her.

De almindelige stikkontakter fungerer ikke

Enhver form for elbil – almindelig eller hybrid – har et batteri af en vis størrelse. En fuld opladning tager typisk flere timer.

De almindelige stikkontakter, du har omkring huset, er bygget til husholdningsapparater. De kan derfor ikke tåle den tunge belastning, en elbil kan byde dem, og slet ikke i en længere periode.

Det kan være meget farligt at bruge dine almindelige stikkontakter til at oplade bilen. Faktisk kan stikkontakten og ledningerne i din væg ødelægges af forhøjede temperaturer – i slemme tilfælde kan det betyde brand.

En såkaldt nødlader følger også typisk med. Denne oplader er kun til benyttelse i nødstilfælde, hvor den så kan bruges i almindelige eludtag og stikkontakter. Nødladeren er helt sikker at bruge i en installation, der er beregnet til elbilsopladning.


Er du derimod tvunget til at nødlade i en almindelig stikkontakt, anbefales det af Sikkerhedsstyrelsen, at du ikke lader med mere end seks ampere i længere tid.

Prisen på en elbil

Hvad koster en elbil? Det afhænger selvfølgelig meget af, hvilken en du vil have, hvad dit behov er, hvilket mærke du vælger med mere. Det siges generelt, at prisen på elbiler vil falde, jo flere der køber dem. Det bedste, du kan gøre, er at indhente en række forskellige tilbud fra dine lokale forhandlere – så kan du finde den bedste pris.

Skriv et svar