Guide til valg af plæneklipper

Vinteren er borte, og sommeren står for døren. Det er ikke kun ensbetydende med badeture ved stranden og is i store mængder. Sommer, sol og varme betyder også, at havearbejdet står for døren, og derfor er det vigtigt at have alt det nødvendige udstyr klar. En plæneklipper er et af de vigtigste redskaber, da græsset jævnligt skal slås. Og mangler du en plæneklipper, eller er du på udkig efter en ny, så er denne guide værd at læse.

Hånddreven, benzin- eller elplæneklipper?

Når snakken falder på plæneklippere, så skelnes typisk mellem tre forskellige typer af plæneklippere: Plæneklippere med benzinmotorer, eldrevne plæneklippere og den hånddrevne plæneklipper. En af de tre modeller er at finde i stort set hvert et hjem, da denne er en nødvendighed, hvis du har en græsplæne.

Den hånddrevne plæneklipper egner sig godt til små græsplæner, hvor du fint kan overskue at slå de få kvadratmeter græsplæne, der findes i haven. Men har du en større græsplæne i for- og baghaven, kan en benzin- eller eldreven plæneklipper være at foretrække i længden.

Men hvilken af de tre typer skal du så vælge? Der er fordele og ulemper ved alle tre modeller. Den hånddrevne egner sig som sagt bedst til de mindre haver, mens valget kan være sværere, når du står mellem den benzindrevne og den eldrevne. Den største forskel mellem benzin og el er støjniveauet, hvor den elektriske larmer væsentligt mindre end den benzindrevne.

Hvilken model skal jeg vælge?

Når først du har truffet en beslutning om, hvilken type motor du ønsker, skal du også overveje, om du ønsker en rotorklipper eller en cylinderklipper. Og hvad er så forskellen? Rotorklipperen har mest power og kan klippe igennem det meste – pas derfor på dine børns legetøj, da det i så fald vil være legetøjet og ikke rotorbladet, der går i stykker.

Cylinderklipperen betragtes af mange som den mere luksuriøse model for de personer, der ønsker en fejlfri græsplæne. Cylinderklipperen klipper græsset med et mere rent snit, hvorimod rotorklipperen med sine roterende knive nærmest slår græsset af. Resultatet bliver derfor væsentligt pænere ved en cylinderplæneklipper, da græsplænen ikke får det visne udtryk, som nogle gange er kendetegnet ved rotorplæneklippere.

Det kan være svært at vælge mellem den ene eller den anden model. Tag derfor et kig på din græsplæne og ikke mindst størrelsen på denne, og gør derefter op med dig selv, om det at slå græs er en opgave, der hurtigt skal overstås igen, eller om du foretrækker den flotteste græsplæne på vejen.